BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Pabila Penglipur Lara Mula Merungkai Rasa di Balik Jalan Lama

Pabila segala rasa bertakung dalam lopak hati. Pabila mulut gagal mencari pendengar setia hingga kekal terkunci. Jari-jemari yang menari mengikut rentak papan kekunci yang berceratuk merungkai rasa di dalam sanubari.

Andai tiada yang ingin melalui Jalan Lama. Biar aku yang menjadi penghuni tetapnya. Kerna ku percaya air yang menumpang di dalam lopak jalan lama itulah menjadi minuman hidupan yang dahaga. Kerna ku percaya kesunyian yang menyelimuti jalan lama akan memberi ketenangan dalam minda yang kusut dan jiwa yang merekah. Kerna ku percaya kegelapan yang menyelubungi jalan lama akan mengajar aku menghargai sinarnya kejora. Kerna ku percaya kesepian yang menghantui jalan lama akan menjanjikan 1001 kisah tentang sebuah jalan lama.

Jadi biar aku yang melaluinya~

Khamis, 13 Disember 2012

Balada Mulanya Sebuah Kisah


Balada seorang perindu...
rindu berkongsi rasa...
rasa antara dua hati...
dua hati yang membenih sayang...
berharap sayang berkembang mekar...
mekar menerbangkan debunga cinta...
agar sang perindu juga merasa harumnya...

Balada seorang pencinta...
hati yang sekian lama kontang...
kini mula bertakung rasa cinta...
untuk dihirup bersama...
hilangkan dahaga dua jiwa...
yang dahagakan rasa cinta...

Balada dua jiwa...
kita berkongsi ceritera...
kita berkongsi rasa...
kita berkongsi segalanya...
sayang...
permulaan kisah kita mungkin sama...
mari...
pimpin tanganku...
genggam tanganku...
turuti langkahku...
akan ku pastikan akhirnya mesti berbeda...
supaya kisah kita akan menjadi impian buat mereka yang punya cinta...
dan menjadi dongeng buat mereka yang enggan percaya...

Ahad, 8 Januari 2012

Pabila Penglipur Lara Mula Merungkai Rasa di Balik Jalan Lama

Pabila segala rasa bertakung dalam lopak hati.
Pabila mulut gagal mencari pendengar setia hingga kekal terkunci.
Jari-jemari yang menari mengikut rentak papan kekunci yang berceratuk merungkai rasa di dalam sanubari.


Andai tiada yang ingin melalui Jalan Lama.
Biar aku yang menjadi penghuni tetapnya.

Kerna ku percaya air yang menumpang di dalam lopak jalan lama itulah menjadi minuman hidupan yang dahaga.

Kerna ku percaya kesunyian yang menyelimuti jalan lama akan memberi ketenangan dalam minda yang kusut dan jiwa yang merekah.

Kerna ku percaya kegelapan yang menyelubungi jalan lama akan mengajar aku menghargai sinarnya kejora.

Kerna ku percaya kesepian yang menghantui jalan lama akan menjanjikan 1001 kisah tentang sebuah jalan lama.


Jadi biar aku sahaja yang melaluinya dan mengisahkannya~

Jumaat, 6 Januari 2012

Bayangan



Yang paling penting bukannya kekuatan kudrat, tapi keteguhan hati.
Cubalah teguh setegar karang.
Anda tidak akan jadi besar dengan memperkecilkan orang lain.
Cubalah tunduk seperti padi.
Cakap, semua orang boleh cakap. tapi tak semua orang boleh buat. Semua orang boleh bagi nasihat. tapi tak semua orang boleh hulurkan bantuan.
Cubalah bersinar bak kejora.
Kadang-kadang kita tak perlulah terlalu menunjuk-nunjuk yang kita ni kononnya serba tahu walhal yang kita tahu cuma setitis air daripada hamparan lautan nan luas.
Cubalah diam bagaikan ubi.


Teguh setegar karang, tunduk seperti padi, bersinar bak kejora, diam bagaikan ubi~

Khamis, 5 Januari 2012

Pelacur Cinta


Yang sementara itulah yang seharusnya indah.
Agar suatu hari nanti kita mampu tersenyum gembira pabila terkenangkannya

Yang sementara itulah yang seharusnya sempurna.
Agar ianya berbekas di dalam jiwa untuk selamanya.

Biarlah orang berkata ianya tidak akan ke mana.
Tapi ku percaya itu tidak boleh dijadikan alasan untuk membiarkannya kotor dengan perbuatan seorang pelacur cinta!

Isnin, 6 Jun 2011

Udara Pun Tak Sudi (Hinanya Diri...)



nafas tersekat di dada
dihembus payah
disedut sesak

bagaimana nak bernafas
andai udara pun dah tak sudi
meminjamkan kuasa
penyambung nyawa

jadi

biarlah terkapar
layu
sunyi
mati
sendiri

NOKTAH PERJALANAN DUNIAWI

Sabtu, 4 Disember 2010

me'nyumbang'kang suara~

2hb disember 2010 aku dah sampai sandakan
sandakan marriiii~
my hometown maaa
rindu manyak2 mo jumpa my anak buah oo..
best2x
tgk kartun sama2
[mo jd budak2 balik]
lalala

entri ni saja2 jak boring
so mau bg video aku nyanyi konon
menyumbangkan suara yg sememangnya 'sumbang' ini
hahaha

dengar jak laa iyaa
yg tak suka jgn dengar
^^, y


video


enjoy iyaaa..hehe

Isnin, 8 November 2010

sebab musabab aku balik Sandakan~~

6 november lalu aku dah sampai di sandakan. my lovely hometown. sekarang aku tengah cuti study week 3 minggu. bapa dah suruh balik kampung. dah raya haji kan. raya puasa hari tu tak balik. so balik laa. lepas cuti 3minggu aku akan pulang 19 november. lepas tu kena menempuh exam plak selama 2 minggu. sabar jak kan. 3 minggu study week pun tak tahu study ke tak. haha. then cuti sebulan. best3x ^^

aku balik study week ni antara rela dan paksa. sebabnya tiket mahal kot. tapi harap2 aku dapat claim tiket flight ni kat KPM. hopefully. ada banyak sebab aku balik kampung walaupun tiket mahal dan cuti cuma 3 minggu ni. tgk list sebab2 aku balik ni eaa ^^

1. ada orang suruh aku balik. ni sebab utama. kalau dia tak suruh aku balik aku memang tak balik. sebab hujung tahun boleh balik gk. tapi last minute tak suruh orang balik pulak. tapi dah beli tiket kan. so kena balik laa.
2. bapa aku tanya kalau nak raya kat kampung. serba salah laa kan bapa dah tanya. sebab raya puasa hari tu tak balik jugak. manalah tahu cuma ni jak kesempatan yang ada sambut raya dgn familykan. so balik laa.
3. 29 november hari tu aku kakak ku dah selamat melahirkan anak perempuan a.k.a anak buah aku laa. Nur Jumariatul Qalisyah. aku sebagai pakcik nak jugak tgk anak buah perempuan aku yg kedua ni. hehe. so balik laa.
4. dek rindu ngan family n my bbie. hehe. so balik laa.
5. sebab bapa aku tanggung. dah bg duit beli tiket. kalau tak dah duit macam mana nak balik kan. hehe. so balik laa.
6. adik perempuan aku amik SPM tahun ni. so aku nak guna masa ni tuk ajar dia sikit2 yg aku tau. nak dia lebih baik dari aku. untuk masa depan dia dan harapan bapa ku jugak. insyaAllah. so balik laa.

tu 6 sebab yang aku sempat fikir kenapa aku balik kampung. ahh ni pulak sebab musabab aku rasa nak tak nak jak balik kampung [perlukah??] mestilah perlu dan mesti [untuk aku laa] hehe.

1. aku rasa membazir jak beli tiket balik. hujung tahun bkn tak balik kan. baik aku guna duit tiket tu untuk shopping lagi best [anak yg baek kann] ^^ haha. so aku rasa malas nak balik.
2. nanti aku merindu. sakit kot. huhu. so aku rasa malas nak balik.
3. aku mls nak angkut mengangkut barang ni. haha. so aku malas la nak balik.

so sebab musabab aku nak balik lg banyak dr aku tak nak balik kan. sebab tu la aku di sandakan sekarang ni. hehehe. pa2 pun cuti yg tinggal dua minggu ni bukan untuk aku cuti. nama pun study week. so kena study jugak. sebelum berperang di dewan exam nanti.

p/s ; tuk member2 semua yg dah balik kampung berhati2 k. make sure jumpa korg di upsi nanti tuk sama2 berperang. hehe. tuk yg lain jaga diri ok. jaga kesihatan. selamat bercuti ok! ^^

Ahad, 31 Oktober 2010

kisah benar : budak pmpuan merempat tepi jalan sebab dihalau kakak sendiri~

semalam dek kerana JIWA KACAU yang dihadapi aku pergi tawaf satu KHAR then lepak sorg2 kat stesen bus..tak tahu nk pg mn..celaru..buntuh..then 30minit lps tu baru laa aku call abg syam a.k.a kereta sapu..


1o minit lepas tu abg syam sampai kat KHAR..aku seorang jer pg karoke..abg syam siap ajak lepak ramai2 kat I Love U Corner..restoran yg kononnya selalu jd port abg syam and the geng lepas keja..makan sambil karoke ramai2..aku tolak ajakan abg syam sebab aku lebih suka seorang2..nak release tension punya pasal..

tapi aku bukan nak cerita pasal aku pg karoke..aku nak cerita pasal sorg budak perempuan yg merempat kat tepi jalan ni..nak dijadikan cerita..lepas jer aku keluar dari tempat karoke tu..aku nampak laa seorang budak perempuan berbaju merah sambil membawa beg pakaian yang kecik..pada pengamatan aku budak tu dalam tingkatan 3..kesian aku tengok dia dok layan orang yang ada kat situ tp orang budak dek jer ngan dia..aku memang dah tension pikir masalah aku..so aku pun panggil dia duduk sebelah aku..nak bawa bual..bermulalah sesi soal siasat ala2 rancangan 999..huhu

aku pun tanya laa dari A to Z. nama dia Nurul Aisyah. umo 19 tahun. jadi jangkaan aku meleset sebab fizikal dia mcm budak form3. anak ke 3 daripada 5 orang adik beradik.

perbualan kitorg lebih kurang mcm ni~~

aku ; adik tinggal dkt mana?
nurul ; tgl kat Slim
aku ; jadi tak balik rumah ka? dah lewat ni.
nurul ; saya kena halau dari rumah.
aku ; siapa halau?
nurul ; kakak yang halau. dah 5 hari duk tepi jalan ni.
aku ; jadi tido mana?
nurul ; semalam tido kat depan klinik. selalu kat depan CIMB bank tu.
aku ; [tekejut ni] tinggal dengan akak ka?
nurul ; aah..dengan akak dan suami dia..dah nak masuk 4 anak dorg.
aku ; mak abah mana? dorg tak tahu ke nurul kena halau ni?
nurul ; mak dah takde. meninggal 11 tahun lalu. abah kat kuantan. tinggal dengan makcik. abah pun pernah halau saya.
aku ; kenapa dorg halau nurul?
nurul ; dorg tak benarkan saya kawan dengan budak2 kat area rumah tu langsung. mana boleh bang tak kawan langsung. kita kena ada kawan dua tiga orang. pape masalah boleh share.
aku ; budak2 tu jahat kot?
nurul ; sebelum ni dorg ok. baik. tapi baru2 ni je dorg merokok. isap gam. minum.
aku ; nurul buat tak semua tu?
nurul ; merokok pernah sekali. tu pun cuma nak try. lepas tu tak buat dah. minum pun pernah sekali. time putus cinta dengan bf.
aku ; kenapa nurul minum benda tu sebab putus dgn bf je?
nurul ; ntah lah bang. masa tu tension. tapi tu sekali jer. lepas tu tak buat dah.
aku ; sebab tu la akak dan abah tak benarkan nurul kawan dengan dorg kot. nurul kalau keluar dengan kawan balik lewat tak?
nurul ; selalu kalau keluar petang balik lepas isyak.
aku ; selalu ke keluar dengan member?
nurul ; seminggu ada laa 2 3 kali.
aku ; abang tanya direct la ya. pernah buat pape tak dengan bf? [soalan berani mati]
nurul ; tak pernah la bang. setakat pegang2 tangan jer.
aku ; hurm. tolong akak tak kalau kat rumah?
nurul ; tolong. kemas rumah. potong sayur ke pape. kalau masak memang akak yang buat. tak tahan la bang. akak selalu tuduh bukan2 kat saya. menghabiskan beras kat rumah laa. menyusahkan laa. pernah sekali akak tuduh saya tido dengan abang ipar saya. padahal tiap2 malam saya tido dengan abah saya kat bilik masa abah saya duk rumah tu.
aku ; adik beradik lain mana?
nurul ; sorang akak duk kedah. keja kat sana. dengar2 dah nak kahwin. dua orang adik duk asrama kat negeri sembilan.
aku ; ooo. nurul 19 tahun kan. so keputusan SPM macam mana?
nurul ; saya tak habis belajar. sampai tahun 6 jer?
aku ; kenapa tak habis?
nurul ; [dgn tenang je] takde orang nak tanggung saya.
aku ; so adik duk asrama tu siapa tanggung?
nurul ; diorang duk rumah anak yatim. saya dah cukup umur. dah tak boleh duk kat sana.
aku ; abah kerja tak?
nurul ; tak. abah tak kerja.
aku ; nurul tak pernah cari kerja ka?
nurul ; dulu dah pernah kerja. tapi duit gaji semua akak suruh bagi kat dia. jadi saya nak pakai apa? dulu saya ada handphone tapi akak ambil dan jual handphone tu kat orang lain.
aku ; hurm. sakit hati tak kat akak?
nurul ; sakit hati.
aku ; kat abah?
nurul ; sakit hati.
aku ; adik?
nurul ; adik tak laa.
aku ; hurm. akak sulung jahat erk?
nurul ; takde laa. akak tak jahat. nakal sikit je. [sambil senyum]
aku ; nakal? nakal mcm mana plak?
nurul ; yelaa. suka marah2. nakal la. tak jahat pun.
aku ; jadi makan tak ni?
nurul ; makan. kenyang ni. boleh tahan sampai esok pagi.
aku ; makan mcm mn?
nurul ; pekerja2 dekat area2 ni belanja. dorg semua baek. hari tu saya kena kejar anjing. dorg baling anjing tu dengan selipar. [sambil gelak kecil]
aku ; baguslah kalau mcm tu. jadi lepas ni nak pergi mana? takkan nak duk tepi jalan ni jer. nurul tu perempuan.
nurul ; ntah laa bang. nak pergi rumah makcik kat behrang tapi takut.
aku ; takut kenapa?
nurul ; suami makcik tu lain macam. selalu kacau saya.
aku ; kacau? kacau macam mana?
nurul ; kacau laa. takut dia buat pape kat nurul.
aku ; jadi takkan nak duk tepi jalan ni. lagi bahaya. baik pergi tempat saudara sendiri. yang boleh terima kita.
nurul ; akak kat kedah baik. kalau dia tau saya kena halau mesti gaduh dengan akak yang sulung. tapi saya tak tahu nombor telefon dia. lagi pun dengar2 dia dah nak kahwin. kalau boleh taknak kacau laa dia dengan suami dia nanti.
aku ; [bingung] takkan takde keluarga lain?
nurul ; ada makcik kat johor. tapi tak tahu nak tumpang siapa. minta tolong dengan member2 tapi semua taknak tolong. semua cakap 'kau buat hal kau. aku buat hal aku'.
aku ; hurm. tu lah susah. nak kawan ramai tapi semua kawan bila time senang ja. tengok skrg nurul susah kawan2 pun tak nak tolong.
nurul ; [sekadar tersenyum sendiri] abang taknak balik ke? dah lewat ni.
aku ; aah dah lewat. jap lagi balik la. [aku kluarkan duit rm3 dr dompet]
nurul ; eh takpe laa bang. [sambil angkat beg pkaian dia. nak lari]
aku ; eh nurul ambik ja. bukan banyak pun. ambik
nurul ; terima kasih abang.
aku ; nanti pergi la rumah makcik. minta tolong kat sana. baru contact akak nurul kat kedah. pergi tempat orang yg boleh terima kita. so tak jadi kes macam ni lagi. nurul tu pmpuan. bahaya duk tepi jalan ni.

habis ja berbual dgn budak tu aku pun chow laa pergi stesen bas tunggu kereta sapu ambik balik kolej. jadi yang aku nak kita sama2 fikir adalah ~~

1. ni lah realiti orang sekarang. akak dan abah sendiri pun sanggup halau adik kandung. merempat tepi jalan. mungkin akak dan abah dia ada sebab tersendiri tapi tak seharusnya menghalau darah daging sendiri. setiap masalah mesti ada penyelesaiannya.
2. nasib anak yatim yg mengalami masalah dalam keluarga. kurang kasih sayang hingga menyebabkan budak seperti nurul nampak bersahaja bagaikan dah biasa menghadapi semua ni.
3. pemilihan kawan yg tepat membawa kita ke mana arah tuju seterusnya. biarlah kawan tak ramai yg penting kawan sorg dua yg kita ada tu biar betul2 kawan. yg tahu dan fhm siapa diri kita. susah senang boleh bersama.
4. nasib kanak2 atau remaja perempuan pada masa kini yg hidup terancam walaupun dengan ahli keluarga sendiri. macam pakcik nurul sendiri yg mengganggu nurul hingga nurul pun takut dengan keluarga sendiri.
5. ahli keluarga sendiri cukup berkira atau kedekut meskipun kepada saudara kandung sendiri.
6. namun walaupun keluarga nurul tidak ambil peduli terhadap diri nurul, masih ada masyarakat sekitar yg prihatin dengan memberi makanan kepada nurul.
7. kesusahan hidup anak yatim dan keluarga bermasalah menyebabkan nurul tidak dapat melanjutkan pelajaran.

sedar atau tidak itulah realitinya. dan kisah ni bukan rekaan atau rekayasa. tapi adalah benar belaka disahkan oleh jakim. huhuhu. rasanya ini je laa yg boleh aku kongsikan.

fikir2kan dan selamat beramal~~

Jumaat, 29 Oktober 2010

bagaikan bayang~

bagaikan bayang~~

sentiasa mengekori
sentiasa menemani
sentiasa menghampiri

nampak beza tetapi sama
nampak dua tetapi satu
peneman di saat terik siang
peneman di kala sunyi malam

bagaikan bayang~~

nampak jelas di depan mata
namun. . .
ingin ku sentuh tak dapat
ingin ku gapai tak tercapai
ingin ku peluk tak mampu
meski hati memaksa
meski hati tersiksa
meski hati bagai diiris selumbar bisa
meronta kesakitan
lemas dalam linangan air mata

bagaikan bayang~~

bagaimana kan ku lari dari bayang?
bagaimana kan ku halang bayang mengekori ku?
andai ke ruang gelap dapat hilangkan bayang..
biarlah hidupku diselaputi kegelapan

gelap bagaikan bayang~~

Isnin, 14 Jun 2010

F**K O**!!

actually tak tahu nk tulis apa. .
boring thp dewa dewi. .
so. . .
F**K O**!!

Related Posts with Thumbnails