BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Pabila Penglipur Lara Mula Merungkai Rasa di Balik Jalan Lama

Pabila segala rasa bertakung dalam lopak hati. Pabila mulut gagal mencari pendengar setia hingga kekal terkunci. Jari-jemari yang menari mengikut rentak papan kekunci yang berceratuk merungkai rasa di dalam sanubari.

Andai tiada yang ingin melalui Jalan Lama. Biar aku yang menjadi penghuni tetapnya. Kerna ku percaya air yang menumpang di dalam lopak jalan lama itulah menjadi minuman hidupan yang dahaga. Kerna ku percaya kesunyian yang menyelimuti jalan lama akan memberi ketenangan dalam minda yang kusut dan jiwa yang merekah. Kerna ku percaya kegelapan yang menyelubungi jalan lama akan mengajar aku menghargai sinarnya kejora. Kerna ku percaya kesepian yang menghantui jalan lama akan menjanjikan 1001 kisah tentang sebuah jalan lama.

Jadi biar aku yang melaluinya~

Ahad, 13 Disember 2009

cuti2 malaysia

assalamualaikum dan slmt berblogger sume

skrg aku ada d CC bdr kim fung bt4
boring duk rumah
tekanan
so bwa adik jenjalan
td p karoke lepas gian
baru p sni on9

seminggu lebih lalu aku pergi tawau
rumah member aku
MAN
akak dia kawen
so tolong2 laa
happy stay sna
thx a lot eaa
sorry byk2 gak sebab ada salah faham skit
konflik yang kecil bleh jd besar mcm ni
aku pun tak sangka boleh jd mcm ni

sorry sgt2 especially ur mum
konflik tu biarlah jd simpanan kitorg jer
bdw 1st tym p tawau
bdr nyer mmg besar dr sandakan
tp bangunannyer rendah2 plak dari sandakan
lagi satu tawau ni kurang panas dari sandakan ni
so tak la juga sakit kepala

laen kali ada masa aku upload laa pic tym kat tawau eaa
tp mmg best kenal dgn genk korg yg gila2
shima, liza, hasnah, eta, paan, ryan, bb, acam, fmly korg
walaupun bz sgt2 n penat kan
hehe

oklaa
tu je buat msa ni
laen kali cite lagi

WASSALAM

Isnin, 30 November 2009

THE END

THE END

THX A LOT

Khamis, 19 November 2009

kat LCCT


assalamualaikum dan slmt membaca sume

aku skrg kat LCCT
sempat lg on9 ni
tgh tgu flight kul4.05pm
skrg bru kul 2.40pm
so ada msa g nk on9
hehe
yg plg ptg aku msi sempat nk tuai farmville aku kat fb
LOL
aku tgh duduk kat tepi jln je ni
tmpt org lalu lalang
plag pnyer psal la ni
aku dah mencari kat merata tempat takde
kat tepi jalan ni gk ada
so hentam jer laaa
yg ptg aku dpt on9
tak gak boring
hehe

td bas gerak dr KHAR lewat skit
kul8.30 bru ada bas
smpi kat LCCT ni lbh kurang kul 11.20am
trus lepak2 dgn dorg Fazil dan geng sabahan yg blk hari ni
dan baru gk kenal dgn sorg junior dr ex-sekolah aku tym form6
patut laa mcm pena nmpk
hehe
tp tak tahu nama pun
LOL

tenet kat LCCT ni boleh laa
msi boleh d maafkan
hahaha
on9 smbil cuci mata tgk org lalu lalang
mcm2 org ada
pilih jer
ahax
ok laa
tak tahu nak mencarut ape lg ni
tu je laa aku nak update
ada masa t kat sandakan aku update lg k!

Wassalam

balik kampung! .oh oh oh. .~


salam sume. .
hari ni 19nov2009 aku akan bertolak balik kampung. .
flight p sandakan kul3.50pm
gerak dr KHAR ni kul8. .
naek bas direct p LCCT
tu pic muka excited nk blk
hehe. .
plan nk update blog td ttg sume aktvt aku spjg sem ni
tp masa dah suntuk sgt
jap lg dah nk bertolak
nanti ada msa aku update blog aku tym kat sandakan

semalam kitorg keluar dgn sume housemate. .
keluar makan kat 7door
dan buat kesekian kalinya aku makan durian
adeh
mmg tak sedap. .
seulas pun aku tak boleh abis kan
hahaha
kitorg makan kat tepi sungai samak
best sgt keluar dgn housemate sblm blk ni
lg pun 4org housemate dah last sem kat UPSI
so mgkin dah last laa mkn dgn dorg
sedey gk
hehe

housemate aku yg dah last sem ialah Shahir, Wan, Stanley dan Adenan. .
2org sem 5, akram dan hareed
dan 2org sem 2 iaitu aku dan roomate aku bdk sabah dan coursemate aku gk si azrul
mmg sempoi kluar dgn dorg
gelak jer
adenan je tak ikut sbb dia sibuk packing brg
smlm layan main dart dgn housemate
mmg best
hehe
ada msa kita hang out dan main dart lg k!!
ok laa
layan je la pic yg aku sempat upload ni

buat sume kwn2 smoga slmt pergi dan kembali
ampun maaf ku pinta sekiranya 'ter' pape dgn korg
termasuk roomate
hehe

Wassalam


Khamis, 12 November 2009

Sketsa Sebabak di Kalumpang


Pada tanggal 17 Oktober 2009..
sebuah keluarga bahagia telah pergi beriadah di Kalumpang. .
mandi-manda. .
buat BBQ
hari yg sangat indah sekali. .

tetapi. .
ketika keluarga ini sedang bergumbira mandi-manda. .
tiba-tiba. .
datang seorang yang tidak dikenali menghampiri mereka. .isteri kedua yang tak tahu diri bermadu kasih selama ini walaupun sekian lama berumah tangga telah melarikan diri. .
membawa hati yang lara
*lagu tema drama korea Autumn In My Heart dimainkan



Lokasi Penggambaran : Kalumpang Pelakon & Krew : ATO5 Production Sdn. Bhd Modal : RM10 satu kepala Watak : Wak sbg Abg Wak / Suami / Ayah Hairi sbg Fatimah / Isteri ke2 / mak / syg Mazli sbg Mazli / anak Shahrul sbg Isteri pertama / honey *watak lain pelakon sampingan produksi Layon Layar : Prince Leonidas Skrip : Leo
Pengarah : Jidih

moral of the story :
jgnlah selalu makan madu. .sebab madu tu manis sgt. .nanti boleh kna pnyakit kencing manis
jgn disebabkan masalah kecil sebuah institusi keluarga musnah dek kerana penceraian
[perpaduan tak ayat aku?. .LOL]
Cobahlah Utk Setia by Kris Dayanti


p/s: nantikan Disebalik Tabir Sketsa Sebabak di Kalumpang. .majulah sukan utk negera. .yeaahhg!! [pa kaitan. .lalala]

raya yg ketinggalan

salam suma. .
tajuk entri kali ni raya yg ketinggalan sebab di kala sume org dah berbulan2 crita psal raya dorg
aku bru nk post entri raya aku
isu expired dah. .
hahaha
tapi aku nk bgtau gk
tym raya ri tu aku tak blik sabah utk beraya bersma keluarga tercinta
so aku ikut mmber aku org sabah gk
tp dah kje
duk kat kL
bru kenal sbnrnyer
tp dia dah ajak join dia
so aku pun pgi laa*ni pic knln aku yg bawa aku pg rumah dia Syah yg bgmbar dgn aku tu. .dua org ni member rumah dia yg bawa jln2

dr kL kitorg pergi kelantan*pic kat kota bahru, kelantan

ahhh
jau kannn
haha
member aku pnyer member ni yg bawa pg sekali nk hantar member kepada member aku pnyer member tu
pening???
paham2 sendiri
hahahah
so kitorg stay kat homestay di Kota bahru tu*ni homestay dia

12jam pg. .
tp blik kL 6jam je
mmg penat laa
kitorg naek Kelisa member aku pnyer member
1ari tu jln2 p bdr KB tu
p Mall*KB Mall

p Pantai Cinta Berahi
oppsss!! silap
Pantai Cahaya Bulan
LOL
*ni plak pic kat KB Mall dan pantai cahaya bulan

mlm takbir kat kelantan
pg raya balik kL
yg peliknyer kat Kelantan ni dorg maen bunga api selamber badak jer
mcm tak dah sekatan
polis tak tahu mana
maen kat celah2 bangunan
bahaya tol

3hari dgn mmber tu
raya ke2 blik kolej dah
bdw thx a lot coz bawa aku jenjalan
maaf zahir dan batin
layan je laa pic ni k

p/s : aku dah bgtau awal2 yg aku pendiam
p/s: ko bz sgt dgn gajet ko
p/s: interaksi sehala. .tak dah timbal balik. .tq so much

lega~

Assalamualaikum dan slmt berblogger sume

hari ni rsa lega sangat sebab killer paper sem ni dah pun dilalui td walaupun bukan dengan jayanya.
hehehe
yg penting tgl 1paper subjek U dan sume objektif
so relax dlu
hahaha
dah 5paper pelajar AT05 lalui bersama
ranjau dan duri diredah dengan redha dan penuh tawaduk
[apakah??]
lalala

4paper aku berjaya kluar awal
bukan sebab soalan senang
tapi au dah tak tahu nak merewang n merapu kat mana
so keluar laa knn
hehehe

cuma killer paper td jer yg rsa nyer mcm tak cukup msa jer
huhuhu
paper Morfologi
paper plg best sebab lecturer Tuan Haji AHmad Khair mmg best mngajar
harap2 sem depan paper Sintaksis dia lg yg ajar
mmg pakar dalam tatabahasa laa
dan aku mmg suke sbjek ni
sebab klu cikgu BM power kat tatabahasa confirm oleh Jakim dapat jd cikgu g disegani
hehehe
tp part tatabahasa laa plg susah gk
takpe2
yg ptg baca buku byk2
tak faham soal
kalau ada sape2 cari buku pasal tatabahasa yg mencakupi Morfologi dan Sintaksis bgs cari buku Tuan Haji Ahmad Khair Modh Nor
buku Pembentukan Kata, Pengajaran Ayat BM dan buku Persoalan Tatabahasa
buku ni mmg bgs
ni sbg cadangan jer
[harap2 Tuan Haji baca. .dapat gk markah tambahan. .LOL]
lalala

sekarang dalam kepala aku cuma Sandakan, Sabah
excited nak blk sbb raya tak balik

19 Nov 2009~
Sandakan menanti
hehehe

Wassalam

Khamis, 5 November 2009

~my design~

assalamualaikum W.B.T dan slmt berblogger sume
[perpaduan sgt ayat aku. .LOL]

ok hari ni aku saje jer nak menghapuskan sesawang yg berada dalam blog tercinta aku ni. .
hahaha. .
so aku nk cerita psal 1pic ni. .look at this. .hehe


dah tgk pic di atas bukan. .
aku bukan nak cerita pasal wanita dalam gambar okkk. .
aku nk cerita tentang baju yg dipakai. .
hehe
tgk tajuk pun mst tau kannn. .
ni laaa design aku utk baju raya adik perempuan aku tahun nii. .
sebenarnyer aku tipoo skit sbb ni hasil batu jemalah aku dan suriyanti akan bbie ku..
hehe
gf aku ni mmg pndai buat design. .
dan plak jenis nk baju raya laen dr org laen
yelaa raya pun setahun skli kn

so design aku dan bbie ku ni xtau pa nma nyer
combine je sbnr nyer dgn design laen
inovasi laaa. .
ala2 kurung moden kot. .
malay+cina+jepun
tu laa yg dpt di simpulkan. .
leher cheongsam [cina] tp utk kelainan kat tengah tu tak gabung. .
ada ruang skit kat leher cheongsam tu. .
yg kat keliling bdn tu plak ala2 kimono [jepun]
kat tangan plak fesyen baju yg top tahun ni. .
pengeras kat pegelangan tangan dan butang bungkus
[kalau tak faham tnye tukang jahit]
skirt pulak A liner. .

kain yg diguna plak bhgn badan tu kain organza jenis kain jarang]
skirt, leher, pengeras kat tgn dan kimono tu kain yg sama tp aku tak tahu laa ape nma kain tu. .
yg aku tahu kain yang jenis licin. .
tu je laa yg aku nak cerita kat baju rekaan aku n bbie ku ni. .
cantik tak??
hehehe. .
kalau boleh tiap2 tahun design baju berbeza. .
baru gempaq. .
LOL

nk cerita skit model di atas [model la sgt. .haha]
tu satu2 nyer adik perempuan aku. .
umo 16tahun. .
tahun ni form 4 laa. .
nama nyer Nurdiah [hmpir sama dgn nma my late mum]
anak ke 7 dari 8 orang. .
nama manja kat rumah Nian. .
sebab nenek dan atuk aku suke pgl dia Bunian. .
so amik kat hujung jer Nian..
dari kecik aku kitorg yg lelaki ni mmg selalu gaduh dgn dia ni. .
sebab cengeng. .
perempuan knnn. .
hahaha. .
skrg kurang laa. .
sbb aku pun dah besar sgt. .
tak dah msa nk gaduh2 da..
hehe
tp kalau kepala batu mmg kena marah gk laaa. .
lalala. .

ok laaa. .
tu je nk post pun ..
yg ptg aku mmg suke design baju ni. .
suke kan kelainan. .

baju melayu aku pun aku inovasi skit. .
ada member aku kat semenanjung yang cakap merosakkan baju melayu jer. .
ingat aku kisah???
hahaha. .
bukannyer aku tayang pusat pun. .hohoho
lagi pun aku bukan melayu. .
aku bumiputera sabah. .
malaysia. .
so baju raya aku bukan baju melayu laaa. .
hanya baju raya. .
lalalala. .

hehe. .
ngantok. .
nk tido. .
adios!!

wassalam

p/s : baju aku utk raya haji ni pun dah siap design. .dalam proses menjahit daa. .
bbie ku yg tolong jahitkan baju aku. .hehehe. .syg dia. .mmuahx. .tak sabar balik sandakan. .
raya ri tu tak balik so melaram jap raya haji. .hohoho. .ngeaa~

Ahad, 25 Oktober 2009

2nd anniversary!! (chapter 3)



*klik kat pic utk baca klu tak dapat baca laa. .hehe


p/s : create by leonidas. .dedicate 4 my bbie. .


2nd anniversary!! (chapter 2)


kemudiann. . .

aku nampaklah 2 orang awek ni baru sampai dekat KFC. .
diorang pun duduk sambil mata meliar mcm cari orang. .
sorang awek ni pakai tudung hitam n baju pink. .
sah2 laa dia yg aku nak jumpa ni. .
dia msj ckp aku katne n pakai baju warna apa. .
aku bgtau "ada ni pakai baju warna hijau". .
aku biarkan jer dia mencari dulu. .
walhal aku kat tepi jer tgk dia. .
lawak giler laa. .
hahaha. .

dah kesian dia duk mencari2 baru r aku pergi jumpa dia. .
1st jumpa dia aku tak berapa berkenan sangat dengan dress dia ni. .
skiny [betul ke spell aku ni. .hehe]. .
ingat lagi dia pakai vans warna biru ada mickey mouse. .
hahaha. .
tym tu aku borak dengan member dia jer sbb member dia ni best bawa bual. .
otak boleh masuk laa. .
nama member dia jilz. .
aku tak bawa dia bual sbb segan sebenarnyer. .
dah laa usha dia kat msj kan. .
takut gak dia tak berkenan 1st tym face2face ni. .huhu

lepas tu kitorg pg beli mknan utk buka pose kat pasar ramadhan. .
pusing2 aku pun beli jer laa. .
tgh bz cari makanan tu tetiba ada orang tarik lengan baju aku sambil panggil "hyun. .hyun"
aku ingat sape jer suara manja panggil nick chat aku ni. .
rupanyer awek td ni laa. .
dia nk bg tau dia dgn mmber nak pg market jap beli air. .
alalalala. . .
manja jer time dia panggil nama dan bgtau nk pg beli air tu. .
aku ni lemah skit dgn orang manja ni. .
dr dulu lg kalau aku nak cari awek paling penting manja. .
suke sgt tgk perempuan manja ni. .
comel jer. .
lemah den. .
haha. .
so ciri utama dah lulus dah. .
hehe. .

aku dgn mmber aku buka pose kat tepi laut. .
tapi awek dgn member dia tak buka kat situ pun. .
sbb tak biasa knonnyer. .
so lps kitorg mkn dia pun pg KFC buka pose kat sna. .

2nd kitorg jumpa tym raya ke2. .
aku pergi rumah dia. .
yg bestnyer aku tipu dia. .
aku cakap dah sampai. .
dia terus bgtau parent n sume terus kelam kabut masuk bilik. .
dia pula terus keluar rumah nak sambut aku. .
walhal aku masih kat rumah aku. .
hahaha. .
kesian dorg satu keluarga kelam kabut. .
hehehe. .
sori bapa. .
sori mak. .
[mcm dah sah jd menantu jer. .lalala]

aku pergi ruma dia dgn adik laki aku sorg dgn member aku. .
sampai2 jer salam org tua yg ada kat ruma tu. .
then tgk album foto keluarga. .
aku duduk sebelah dia. .
hehe. .
berani jer dalam rumah org kannn. .
kitorg cepat rapat. .
satu kepala laa. .
siap ketawa2 lg tgk album foto dorg. .
lama jugak laa aku kat ruma dorg tu. .
3jam kot. .
hehe. .
lg satu yg aku tak bole lupa. .
aku tak faham sepatah haram pun apa mak dia ckp. .
pelat bugis mak dia kuat sgt. .
hahaha

kali ke3 jumpa kat rumah aku pula. .
dia raya kat rumah aku. .
tym tu dah raya ke7. .
hari ahad. .
dia datang dengan 2 orang kawan dia. .
dua2 kawan dia tu wanita bertudung labuh. .
hehe. .
dia dah pesan jgn nak mengada dgn kawan dia. .
aku pun takut gak kna ceramah. .
haha. .
dia dtg pakai baju kurung biru. .
tp tym tu dia tak dapat jumpa bakal bapa mertua a.k.a bapa aku laaa. .
sebab my daddy coOl dah start kerja. .
hehe. .
kat rumah tym tu aku, abg aku dan adik aku jer. .
tym ni belum declare pape lg. .
dia nak baca msj kat hp aku. .
tp aku tak bg. .
then merajuk [biasalaaa perempuan manja nii kaannnn]
lg pun dia ni anak bongsu dr 3org beradik. .
sume perempuan. .
so aku kira nasib baek laa .
tak de laa kena cuci dgn abg dia kann. .
hehe. .
tym dia merajuk tuu aku dah buat mcm2 nak pujuk niii. .
tapi tak jadi gak..
then aku ***a** **n*a* dia. .
terus tak marah. .
hahahah. .
lalalala. .

keesokan harinyer kitorg dah declare nak couple. .
22 oktober 2007 bersamaan hari isnin. .
dari saat itu laaa aku tetapkan dia panggil aku "bie" sgkatan utk ''hubby''. .
dan dia pulak aku panggil "bbie" sgktn utk "baby". .
tp sebut B dan BB okkk. .
hubungan kitorg ni unik sebab aku tak pernah lamar dia nak couple. .
masing2 faham sendiri. .
hahaha. .
"ada sstgh perkara tu kita tak perlu ucapkan tapi boleh di rasa dengan hati"
hehe. .

dr situ kitorg pun selalu jumpa. .
tapi selalu jumpa kat rumah dia. .
kat rumah aku. .
kat bandar. .
kat tmpt kerja dia. .
aku lg selesa jumpa kat rumah aku dan rumah dia jer. .
sebab pada aku lagi baik kitorg jumpa depan parent dan keluarga masing2 daripada jalan2 ntah pg mana jer parent pun tak tahu kannn. .
dia pun dah rapat sangat dengan family aku. .
dengan bapa aku pun dah boleh gelak sama2. .
aku pun dah rapat dengan kluarga dia..
dia selalu tidur rumah aku. .
aku pun dah empat kali tido rumah dia. .
tapi lain bilik okkk. .
tym aku merantau kau UPSI ni pun bapa selalu bawak my bbie pg jalan2 dgn family aku dan tido rumah aku. .
jeles gak ni sebab aku tak dpt join. .huhu

kiranyer family masing2 dah tahu dan merestui laa. .
Alhamdulillah. .

okk laa. .
tunggu entri yg berikutnyer. .
aku blm abis cerita lagi ni. .
hehe. .

wasalam

Khamis, 22 Oktober 2009

2nd anniversary!!

setelah sekian lama tak update blog sbb bz giler2. .
ri ni aku nk update skit. .
sbnrnyer masih bz tp disebabkan ari ni merupakan hari penuh bersejarah utk aku
[sejarah la sgt knn. .hehe]
tanggal keramat 22 oktober 2009 maka genaplah sudah 2tahun hubungan percintaan aku dengan gadis yang bernama suriyanti bte doma. .

yaaaaa. .
hubungan ni yg plg lama bertahan. .
byk perkara berlaku spjg perhubungan. .
dan aku rsa aku laa plg byk buat msala. .
tp bukan curang okk. .
masalah mls msj. .
mls call. .
ntah bf ape laa aku ni kan. .
tp dah aku mmg mls nk msj. .
hehe. .
sori syg. .
[jiwang jap. .jgn muntah k]
LOL

aku nak cerita skit saat perkenalan kitorg. .
hehe. .
sweet memory. .

kitorg kenal dr chat kat hp. .
top kat sabah. .
terutama sandakan. .
winwap chat. .
tgk nick chat dia m@rm@l@de
dan nick aku time tu hyun06

trus try usha dia sbb dia bz nk knl org. .
mst user baru kat winwap chat tu. .
tnye org nyer mmg btul bru 1st tym chat kat situ. .
then trus usha. .
mnta num fon. .
tp dia ckp dia dah ada bf. .
dia chat pun sbb bf dia suru. .
tapi belum kahwin kannn. .
peduli apa aku. .
LOL. .
lepas tu tukar2 gambar. .

bbrp minggu lost cntact sbb dia dah ada knnn. .
so malas kaco. .
tapi. .
time bulan puasa. .
tetiba rsa nk msj. .
terus tnya soalan cepu cemas. .
saje nak tahu status sebenarnye. .
msj mcm ni "raya t x p raya d uma bf ka??. .lalala"
then dia balas cm ni "bf??. .tak dah maknanya"
pa lagi. .
sah2 dah break. .
yahooo!!!
terus masuk jarum. .hehe
perempuan ni klu nk usha plg sng tym baru break off dgn bf. .
sebab tym tu dorg sgt perlukn sape2 utk dorg bmanja. .
aku pun gunakan peluang sebaik2 nya. .
hahaha. .

nak dekat raya bawa dia buka puasa kat bandar sma2. .
aku pg dgn mmber skola. .
jmpa kat harbour square kat sandakan. .
dia bawa member tmpt kerjanya. .
mesej tanya dia pakai baju apa. .
ckp baju pink tudung hitam. .
aku yg smpi dulu ni duduk dgn mmber kat tepi bangunan bru nk siap. .
mata meliar mencari gadis btudung hitam. .
hahaha. .

kemudiannn. . . .

cite ni bersambunggg. .
hehehe. .
tunggu chapter 2 okkk. .

p/s : epy anniversary yg ke 2 tahun to my bbie. .smoga bkekalan smpi bila2. .
ke jinjang pelamin hendaknya. .
tp kna tunggu lepas abis study laa. .
sori sygg. .
luv u. .
misz u. .
soOoOo much. .
mmuaaaahhxxx200000++

Jumaat, 18 September 2009

invisible~





assalamualaikum dan slmt berblogger sume. . .

lebih sebulan aku tak update blog ni. . .
dah kotor siot. .
so aku rajin2 kan laa diri update hari ni sbb dah tak bz mcm selalu..
lebih sebulan ni mgu2 yg sgt memenatkan . .byk sgt esemen kna submit dan program yg aku join. .
jadi aku mencutikan[suke ati je kn. .huhu]. . diri laa dr dunia blog ni. .
aku malas nk cerita pjg2 ni. .korg tgk je laa gambar2 program yg aku join ni spjg sebulan lebey ni k!


sume pic ni tym konvo upsi. .hehe
1. akak ku. .kak jac. .hoho. .best r. .hehe. .duk dpn stage laek. .hohoho
2. abg ku. .faizal tahir. .haha. .ni lg laa best. .penuh padang tu. .perempuan laa yg tlg meramaikan. .hehe
3. aku buat persembahan deklamasi puisi trio dr kmpulan diversity. .aku jd nafsu. .atul jd hati. .kilul jd akal. .best. .konvo tu gak aku wat psmbhn nyanyian. .lagu harapan by fazli zainal. .demam siot. .huhu
4. ni pula program wacana member. .jd aku kna buat psmbhn. .nyanyi lagu pantun budi. .nizam n hafiz pun buat psmbhn. .monolog. .hehe
5. malam tu jgk aku tlibat buat psmbhn tarian sabah. .fazil yg bwa join. .so mlm tu 2 psmbhn laa


ni pulak gambar aku time kat upsi buat rombongan ke RTM Teman Setia Anda. .hohoho
thx hafiz sbb ajak aku pg skli. .
mmg best. .
plg best maen teka-teki dlm bas. .hahaha. .
lawak gler. .
n yg best gk amik gambar laa. .
yg ptg budak upsi gak plg malatop. .kebaaboom!!
haha. .
mlm tu jgk ada live show program isu. .
jd kmi penonton jmptn laa. .
hehe. .
tgk laa betapa ayu nyer atul. .hahaha. .jgn mara ea. .gurau2 jak bah. .hehe


haaa. .skit lupa. .hehe. .1ramdhan hari tu aku smbut dgn fmly member aku ni. ..
sabahan jgk. .thx sgt2. .iyelaa org meranta kannn. .
ada org ajak puasa sma2. .1st day puasa lg tu. .
jd pergi laa. .
lg pun member sorg tu dah nk blik sabah. .
jd jumpa laa dlu kn. .
neway thx a lot kat man dan acam. .
epy sgt2 tym kat uma tu. .
sume sabahan. .
jd kurang janggal laa. .hehe. .
yg baby tu nma nyer Qistina Balqis. .
cute gler. .
salah satu sbb aku nk pg sna sbb nk tgk baby tu laa. .
geram tgk. .
huhu. .

ok laa. .
rsanyer smpi sni je laa dlu. .
di ksmptn ni. .
sy nk mnta maaf sgt2 zahir dan batin kpd sume mmber dan kenalan yg pna aq skit kn. .
sori sgt2. .
slmt hari raya aidilfitri!!. .
raya tahun ni aku tak balik. .
1st raya tanpa fmly. .
8tahun raya tanpa mak. .
al-fatihah utk arwah mak. .
amin

18 september 2009
2.02pm
jumaat

Khamis, 6 Ogos 2009

~21 tahun berpijak di alam maya~

assalamualaikum w.b.t dan selamat membaca. . .

setelah 9bulan seorang insan yang bergelar ibu membawa kandungannya. . 6 Ogos 1988. . 21 tahun lalu. . pada hari sabtu. . di Batu Dua Sandakan. . rumah keluarga mak ku. . rumah arwah nenek ku. . seorang bayi telah lahir ke dunia. . hanya terdengar rengekannya di segenap rumah. . aku hanya menangis. . aku hanya tahu menangis ketika itu. . air mata kegembiraan. . gembira telah lahir ke dunia baharu. . tak memahami apa-apa pun. . rengekan beransur diam. . merasa belaian kedua ibu bapa ku. . azan dialunkan di telinga kanan ku. . oleh bapa ku. . dengan harapan aku kan berbakti kepada keluarga dan agama ku. . mak cakap aku dilahirkan tanpa mak sedar. . keluar tanpa mak teran. . tanpa disambut oleh nenek bidan. . syukur Alhamdulillah. .

menjejak dibangku sekolah.. daripada tadika hingga tahun enam. . mak yg menguruskan segala urusan persekolahan ku. . walaupun mak tak tahu membaca. . namun dia tahu segalanya. . sifat yang cukup aku kagumi. .

ketika aku berusia sepuluh tahun. . aku berada hampir dengan ajal ku. . aku terjatuh daripada rumah kami yang belum siap sepenuhnya. . air laut naik ketika tu. . aku yang tak tahu berenang ketika tu terus menggerakkan tangan dan kaki. . tindakan ku itu yang tidak terus membawa aku terus tenggelam ke dasar. . tiap2 tiang rumah aku lihat dengan jelas. . air laut masuk terus ke dalam mulut dan hidung. . menyesakkan ku. . aku dongak ke atas dan terlihat kaki abang ku yang diturunkan kerana dia pun tak tahu berenang. . aku cuba gapai kaki abangku dan berjaya. . pakcik ku yang tinggal di sebelah rumah datang dan terjun ke air dan mengambil aku. . arwah mak dan makcik mengangkat kaki ku dan mendongakkan kepala ke bawah utk mengeluarkan air laut yang menyesakkan aku. . sejak hari tu aku semakin fobia dengan air laut. . sehingga ketika aku berusia 13 tahun baru laa aku berani utk berenang. .
22 Februari 2002. . sehari sebelum raya haji. . aku kehilangan orang paling penting dalam hidupku. . arwah mak pergi menghadap ilahi. . detik yang sangat memberi kesan dalam hidupku. . membuatkan aku hidup tanpa arah yang betul. . aku gagal dalam peperiksaan utk pertama kalinya ketika semester ke2 tahun 2002. . 2003 aku tak pergi ke sekolah selama 97hari tanpa sebab. . aku ponteng sekolah. . bawa baju lebih dari rumah. . sampai d bandar aku tukar pakaian. . merayau di bandar. . di flat kosong. . detik yang aku tak kan lalui. . dek kerana masalah keluarga dengan pemergian mak. . masalah kewangan. . masalah d sekolah. . membuat aku menjadi pelajar bermasalah. . tahun 2003 juga aku mendapat penyakit berjangkit yang sangat teruk. . disebabkan penyakit itu laa aku tak dibuang sekolah. . ada hikmah juga di sebalik penyakit tersebut. .
2004 aku berada dalam dilema. . aku hampir tak dapat menyambung persekolahan kerana masalah kewangan. . namun pakcik ku membantu menguruskan persekolahan ku. . aku nak pindah sekolah. . kerana S.M.K ST. Michael tak sesuai utk aku. . pada 6 April 2004 aku bersekolah di S.M.K Merpati. . sekolah yang menyelamatkan hidupku. . aku tekad tidak ingin melakukan kesalahan sama ketika aku berada d tingkatan 3. . keputusan yg hanya cukup makan utk menyambung ke menengah atas aku gunakan sebaik2nya utk berjaya. . meskipun ketinggalan pelajaran selama 4bulan. . namun aku bersyukur kerana dapat kekal tempat pertama dalam kelas. . menjadi pelajar terbaik bulan Julai tahun 2004. . sekolah yang sangat memberi perhatian kepada diri ku. . aku mendapat sinar hidupku kembali. . meskipun masalah kewangan dan keluarga sangat membebankan aku. . ketika SPM. . tahun 2005 aku menggalas tanggungjawab keluarga yg selama ketiadaan mak, akak yg pikul. .skrg aku pula. .bapa slalu kerja luar. .jadi jarang d rumah. . akak ku sudah mula kerja. . aku yang menjalankan segala tanggungjawab akak ku. . pulang dari sekolah pukul 2petang. . aku lah yang jadi tukang masak di rumah. . cuci pakaian kami. . kemas rumah. . urus duit belanja rumah. . membuatkan aku matang tentang kehidupan ketika itu. . rasa sayang ku kepada sekolah membuatkan aku sanggup pergi ke sekolah dengan hanya berbekalkan duit tambang pergi saja. . tak makan di sekolah. . tambang balik tahu laa aku cari. . kadang2 pinjam dengan kawan. . kawan yg sentiasa ada ketika aku susah. . mariani. .edah. .naning. .thx suma. . Alhamdulillah subjek yang aku target A dapat aku capai. . meskipun hanya kelas kemanusiaan. . BM. .Math. .Sains. .P.seni. . dapat ku capai. . dan syukur dapat tersenarai dalam top10 sekolah. .

cuti sepanjang menunggu keputusan SPM aku bekerja. . di market. . tmpt kerja akak ku. . walaupun penat sangat. . n gaji yang tak seberapa. . tp sudah cukup membuatkan aku gembira dengan pengalaman pertama bekerja dan guna duit hasil titik peluh sendiri. . akhirnya aku dapat menggunakan handphone dengan hasil duit ku sendiri. . tanpa perlu meminta daripada bapa dan keluarga yang lain. . aku cukup puas hati. .
2006 aku melanjutkan pelajaran ke tingkatan enam. . memang saat sekolah yang aku paling hargai. . kerana saat terakhir pakai pakaian sekolah. . ada peraturan sekolah. . ikut aktiviti sekolah. . kenangan yang akan terpahat selamanya dan pasti dirindui kelak. . syukur juga aku mendapat biasiswa ketika ini. . masalah kewangan tidak sangat membebankan aku ketika itu. . kawan yang rapat dengan aku. . genk 6A3 dan genk pusat sumber mewarnakan kehidupan ku. . di sekolah ni juga aku mendapat title anak cikgu farne. . cikgu pengajian perniagaan ku. . hahaha. . cikgu ni pape hal mst aku yg kna cari. . siap buat statement 'kamu [merujuk kpd pelajar 6A3] semua ni. .tak dah seorang pun yang boleh senangkan hati cikgu. .si Jidih jak [aku la tu. .ngee] yg dpt senang kan ati cigu' hahahaha. . pa lagi. . semua ketawa laaa. . aku pun ketawa sampai nek merah muka. . malu pun ada juga. . hehe. . sebab tu subjek PP ku selalu tinggi. . plg tinggi time 6rendah g. . ngee. . dan pa yg aku target A dapat juga. . walaupun tak dapat 4flat kn. . tp syukur laa. . 2A1B1C+. . C+ tu PA. . subjek yg wat aku down time exam STP. . nasib baik ada member yg dorong aku. . klu tak mesti dah give up. . huhu. .2A tu BM dan PP. .B plak Sains sukan. .hehe
tahun 2007. . selain STPM. . aku juga berkenalan dengan seorang gadis yang sangat penting dalam hidupku. . sangat memahami ku. . sangat menyayangi ku. . banyak menolongku. . cinta chatting. . kenal dari laman sesawang chat guna hp. . winwap. . hehe. . tarikh 22 Oktober 2007 jadi tarikh keramat kitorg. . yg bestnya dia dah rapat sangat dengan keluarga aku. . aku pun dah rapat dengan keluarganya. . dia dah selalu bermalam di rumah keluarga ku. . aku pun dah 4kali bermalam di rumah keluarganya. . di restui laa kiranya. . hehe. . suriyanti. . tu la insan penyeri hidupku. .
setelah menjalani ujian MEDSI dan temuduga [pelajar pendidikan tahu laa kn] akhirnya aku dapat menjejakkan kaki ke menara gading. . Universiti yg mmg aku nak sangat jejaki. . yg melahirkan pendidik. . segala ilmu yg dipelajari dapat dimanfaatkan kepada semua. . sentiasa diguna. . Universiti Pendidikan Sultan Idris. . tapi sayangnya aku tak dapat berkongsi kegembiraan ini bersama arwah mak. . tapi syukur juga kerana aku dapat membuat bapa ku bangga dengan pencapaian ku. . ahli keluarga pertama yg dapat melanjutkan pelajaran ke menara gading. . Alhamdulillah. .

hari ni. . 6 ogos 2009. . genaplah 21tahun aku berpijak di bumi Allah SWT. . meminjam ciptaanNya. . yg ptg aku dah layak mengundi. . LoL. . syukur dengan semua yg aku lalui. . akhirnya aku berada di sini. . sekurang-kurangnya mencapai sasaran hidupku. . berharap sangat aku akan berkesempatan membahagiakan semua org di sekelilingku. . terutamanya bapa ku. . keluarga ku. . Bbie ku.

mgkn bufday kali ni yg plg teruk dlm hidupku gk. .errmm. .
sori kpd semua yg pernah aku sakiti. .

Amin. . Wassalam. .
6ogos2009
khamis

3.24am

Khamis, 30 Julai 2009

ku temui arwah mak

aku tiba di rumah dengan bagasi di tangan. .
sampai saja di hadapan rumah aku terus ke ruang tamu. .
dari pintu ruang tamu. .
aku lihat bapa dan mak duduk bersebelahan. .
dengan perasaan sebak aku salam tangan bapa. .
mencium tangannya. .
mencium kedua pipi bapaku. .

kemudian aku berpaling ke arah insan yang cukup ku rindui. .
yang cukup lama tidak ku temui. .
tubuhnya yang kurus. .
rambutnya yang ikal panjang mengurai. .
sama seperti ketika hari terakhirku melihat mak yang sedang diangkat keluar oleh bapa. .

aku salam tangan mak. .
cium tangan dan pipi mak. .
dan terus memeluk mak erat2. .
aku memeluk sekuat hati. .
cukup lama aku ingin memeluk mak. .
aku tak nak melepaskan mak lagi. .
aku tak nak. .
aku tak sanggup. .
pelukannya dapat ku rasa. .
badan mak yang ku peluk terasa hangatnya. .

mak menangis. .
aku terus menangis. .
terus menangis. .
dan menangis. .

tetiba. . .

aku tersedar dari tidurku. .
tanganku sedang memeluk tubuhku. .
mataku sedang berair. .
menangis. .
aku tutup mata sekali lagi. .
ingin kembali dalam mimpiku. .
namun. .
mimpi hanya mimpi. .
aku masih menangis. .
tapi aku bersyukur. .
kerana aku yakin aku memang sedang memeluk mak. .
mak datang ke mimpi untuk bertemuku. .
aku dapat rasakan pelukan mak. .
aku dapat merasa kehangatan tubuh mak. .
walaupun sedetik cuma. .
terima kasih ya Allah. .
semoga Allah merahmati roh mak dan dijanjikan syurga. .
AMIN

cuti yg dikuarantin. .

assalamualaikum dan slmt berbloger. .

start 29 Julai 2009 hingga 9 Ogos 2009 UPSI tutup. .
cuti mid sem telah diawalkan. .
disebabkan kes H1N1 telah menyerang pelajar UPSI. .
4 orang pelajar didapati positif. .
[setakat ni yg aku tahu laa]
so semua student semenanjung dah balik kampung. .
yang tinggal kat kolej ni kami student borneorian yg tak balik. .
sabo jak laa. .
sunyi siot. .
dan rasa di penjara jak. .
sebab tak boleh keluar sesuka suki. .
huhuhu. .
semoga UPSI bebas secepat mungkin daripada wabak ni. .
Amin. .

jadi aku pun duduk kolej jak laa. .
boring. .
lemas. .
tak tahu nak buat apa. .
krisis kewangan belum berakhir lagi ni. .
dengar khabar esok dah keluar ptptn. .
harap2 laa. .
dah kering ni. .
huhuhu. .

member bawa aku pergi rumah abang dia kat shah alam. .
fazil laa. .
dia yg nak bawa. .
tp aku tak ikut. .
sebab tak nak laa menyusahkan dorang lagi. .
lagi pun aku nak senang dapat wireless utk siapkan assignment aku sepanjang cuti ni. .
[entah buat ke tidak. .hahaha]

tu jak kot yg aku nak taip. .
saja jak update. .

rasanya dah suma member aku buat entri tentang wabak H1N1 ni. .
so aku malas nak byk cerita lgk. .
Wassalam. . .

30 Julai 2009
Khamis
10.33pm

Rabu, 22 Julai 2009

buat penat jer. . .huhu

assalamualaikum semua. . .

aku baru jer balik dr kelas ni. .
awal knnnn. .
ni laa nk cerita ni. .

tadi pagi setelah berjaya melawan mata ku yg berat sgt ni.. .
aku bgn pukul 6.47am. .
tgk azrul masi terlentang tak sedar. .
aku pun dengan sedaya upaya memaksa diri berdiri. .
akhirnya aku berjaya. .
YEAAARGGH!!!
aku menggeliat beberapa kali. .
kemudian menggapai tuala dan terus ke bilik mandi. .
abis jer mandi terus bangun kan azrul. .
sampai turn dia plak utk mandi. .

lepas dah pakai baju. .
solat. .
[walaupun lewat dah knnn. .hehe]
dalam pukul7.30. .
aku dan azrul terus bergegas ke stesen bas. .
time2 mcm ni confirm ramai org. .
sampai jer kat bus stop ramalan ternyata benar. .
dah mcm semut aku tgk pelajar2 ni. .
tp bas sikit jer. .
dah ada satu bas baru sampai ni. .
malas nak berebut. .
tp tetiba tengah org lain takut dilanggar bas tu. .
aku terus menyisip pg depan bas. .
dan hasilnya aku laa org pertama yg menaiki bas tu. .
hehehe. .
bas belum berhenti aku dah naik. .
excited. .
hahaha. .

sampai kat kampus aku sempat lagi pergi toilet ni. .
nak betulkan rambut. .
penampilan tuuu. .
hehehehe. .
masuk jer dalam kelas. .
aku seorang jer lelaki bdk BM yg sampai. .
so aku duduk bhgn depan sekali. .
bukan skema okkk. .
tapi dah tak dah tempat kosong kat belakang. .
huhu. .
hampir 15minit menunggu. .
fawez as out leader dah sampai. .
dia membuat pengumuman seperti berikut:
tadi encik abdul halim call. .
kelas hari ni dibatalkan. .
sekian. .
terima kasih. .
lebih kurang mcam tu laa pengumumannya. .
hehe. .
happy ft geram gk ni. .
happy sebab kelas batal. .
[tak dah guna punya student. .haha]
geram sebab penat2 aku bangun awal. .
[penat laa sangat knnn. .hehe]

aku pun dah tak tahu nak pergi mana. .
kelas seterusnya pukul10. .
nak pergi library blm buka g. .
so aku putuskan utk pulang ke rumah bersama2 fawez. .
dan sekarang tengah update blog aku. .
ngeeeee. . . . . .

SEKIAN. . .

WASSALAM

p/s : hari ni anniversary aku dengan my bbie yg ke 1tahun 9bulan. .
semoga berkekalan sampai bila2. .
AMIN
tak dah kredit nak wish ni. .
ptptn belum masuk. .
dengar khabar bulan9 nanti. .
adush!

22 julai 2009
rabu
9.03am

Isnin, 20 Julai 2009

menang lagi!! ;)

assalamualaikum dan slmt berbloger semua. .

aku baru balik kuliah ni. .
terus nak update blog aku. .
sebab ada cerita yg aku nak kongsi bersama. .
hehe. .


semalam hari bertuah kepada aku dan kawan2 aku yg lain. .

kenapa??. .
meh baca entri nii. .

hehe. .
pagi 19 julai 2009 aku, lokman dan faizal join senam hijau..
program senaman aerobik anjuran kolej kitorg. .

dengan instructor yg pada pdpt aku seksi giler. .
dah tahu ada pengetua tym tu. .
dia bole plak pkai baju ketat dengan lengan pdk tp pakai tudung. .
selendang kat pinggang tak tahu berfungsi sebagai apa.
.
nak cakap tutup pape yg patoott di tutup tak gak. .
aku tak nak ambik kisah pun dia nak pakai apa. .
lantak dia laa. .

tp dia dah tahu pengetua yg bertaraf prof ada kat situ. .
bole plak pakai cam tu. .
kalau student jer masa tu aku tak kisah.
.
dah dia nk tunjuk sgt body dia. .
so tengok jer laa. .
hahahaha. .

habis jer senam tuu. .
ingat nak join fear factor. .
tp aku dan faizal tarik diri. .
sebab tak cukup extrem utk kitorg. .
hahahaha. .

[walhal dah geli tgk sayur mentah, pucuk daun dan ulat tuu. .hehehe]
lepas tuu lokman ajak pergi rumah abg rijal. .
artis KHAR ni. .

hehe. .
nak tanya kalau dia jadi join pertandingan nyanyian lagu irama malaysia anjuran PERMAS kat SITC. .
abg rijal pulak masi tido. .
semua dah tak plan nak pergi pun. .
termasuk aku. .
dah malas nak pergi sebab tak dapat contact ajk pertandingan tuu. .
tp Atul ckp pergi jer. .
boleh daftar kat dewan tuu. .
so kitorg pun pergi jer laa. .
yakin jer boleh join. .

bawa siap2 baju utk bertanding. .
hehe. .


sampai kat sna diorg kata bole join. .
tgk2 peserta tak ramai pun. .
ada 9 org jer. .
2psgn duet. .

adik junior BM pun ada join gak. .
ramai laa bdk BM join. .
aku, atul dan 2 adik junior tuu. .


lepas tu nmpk plak bdk sarawakian yg aku tahu mmg sedap suara dia. .
pesaing nii. .
hehe. .


abg rijal jd peserta pertama. .
atul ke 2. .
dan aku peserta terakhir. .
hehehe. .
masa abg rijal buat persembahan tuu ada masalah teknikal sikit. .

mikrofon tak dah suara. .
so abg rijal kena ulang laaa. .
nasib baik tak abis lagu lagi. .
abg rijal nyanyi lagu asli. .

perigi biru. .
lepas tuu atul yg nyanyi. .
lagu Ya Maulai. .
mmg susah lagu tuu
laju dan tinggi. .
pengadil cakap breathing dan tempo atul jer masalah. .
tp pakaian plg meletop hari tuu. .

hehe. .
lepas tuu sampai giliran Fauzan . .
budak sarawak. .

suara dia mmg best. .
aku pun suka dgr suara dia. .
selalunya dia akan nyanyi dengan pasangan dia. .
dan lagu yg sama jugak. .
Menghilir Di Sungai Pahang. .
lagu ni pun best. .
tapi kali ni dia bwa secara solo. .
dan akhirnya sampai ke giliran aku. .

huhu..
gementar siot. .
1st aku intro part corus lagu Patah Hati. .

nk nmpk kn vokal laa konon. .
lepas tuu masuk lagu ada pantun. .
dan kemudian nyanyi lagu Pantun Budi. .
dah byk kali aku bwa lagu ni. .
hehe. .
tapi ada masalah teknikal jugak. .
suara penyanyi asal tak hilang. .

aku pun buat slamber jer laa. .
dah abis nyanyi tuu. .

nak turun daa ni. .
pengadil panggil. .
diorg tanya kalau nak ulang lagi. .
sebab ada prob td kn..
1st malas dah nak ulang sebab kalau ulang 2 kali tapi tak menang jugak malu laa wei. .
tp aku ulang jugak sebab pengadil daa bg kepercayaan utk ulang kann. .
so guna laa peluang sebaik2 nya. .
kali ke2 ni aku dah tak gementar. .

dah rasa selesa. .
step zapin aku pun akhirnya buat jugak walaupun ada salah. .
hahaha. .


masa yg di tunggu2 telah tiba. .
mengumumkan pemenang2 pertandingan tuu. .
tempat ke3 jauh kepada. .
jeng3. .
abg Rijal dgn lagunya Perigi Biru. .
akhirnya abg Rijal menang jugak. .
hehe. .

seterusnya naib johan jatuh kepada. .
jeng3. .


Akuuu!!!. .

hehehe. .
Alhamdulillah. .
syukur sgt2. .
mng lagi kali ni. .
sem lalu pertandingan lagu asli time konvo menang tmpt ke3 laa plak. .
hehe. .
dan johan jatuh kepada. .
jeng3. .


fauzan!!!. .

dah jangka pun dia mng. .
tahniah2 kepada semua!!. .
atul tmpt ke4. .


silap pilih lagu jer. .
kalau tak. .
mesti atul pun ada tempat. .

so malam semalam aku, abg rijal dan fauzan kena buat persembahan sempena majlis perasmian penutupan kat SITC. .
yg syok nyer SITC tuu. .
ada dekan lg. .
hehe. .
gementar pasti ada. .
best laa buat persembahan semalam. .
tp gambar tak daa. .
gambar time bertanding jer ada. .
video insyaAllah ada. .
hehe. .
kitorg dapat plak[btol ker ejaan aku. .huhu], hamper dan sijil. .
hamper Appeton. .
sape nak beli Appeton meh dtg rumah aku 248 atau boleh hubungi aku. .
hahahaha. .

kitorg pun balik laa. .
time kat taman bahtera kitorg sikit aksiden dgn motorsikal. .
pembonceng tuu jatuh depan kereta abg rijal. .
nasib baik abg rijal sempat elak. .
kalau tak..
confirm masuk jail kna soal siasat. .
huhu. .
dan nasib baik bdk yg bwa motor tuu pun tak da pape walaupun jatuh. .
Alhamdulillah. .

tadi pagi pulak aku dapat info dari member BM aku. .
nama aku ada di sebut sebagai pemenang lucky draw kat KHAR. ..
tapi disebabkan tak dah yg pg ambik hadiah. .
kira hangus laa. .
huhuhu. .
tp tak paa. .
bkn rezeki laa tu. .

ok laa. .
penat daa aku taip. .
tengok jer laa pic kitor tym bertanding tuu k. .
Wassalam. .

20 julai 2009
isnin
12.45pm

Related Posts with Thumbnails